• Kiss Gergely

Miben segít téged egy pályaorientációs szakember?

Updated: Dec 11, 2019

A kérdés megválaszolásához először is fontos tisztázni, miről szól a pályaorientáció! Röviden és tömören a pályaorientáció az önismereti tudás és a pályaismereti tudás összekapcsolásáról és ennek a sajátos tanulási folyamatnak a támogatásáról szól! Fontos azt is tudnod, hogy ez a tanulási folyamat alapvetően különbözik a megszokott iskolai vagy otthoni tanulástól! Azt is elmondjuk, hogy miért fog ez egészen biztosan neked is tetszeni!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a pályaorientációban rengeteget tanulsz magadról! Az egyéni vagy csoportos - azaz tréning jellegű - pályaorientációs folyamatot vezető szakember különféle feladatok, gyakorlatok mentén segít téged abban, hogy jobban megismerd a benned rejlő lehetőségeket! A direkt pályaorientációra fejlesztett személyiségtesztek pedig olyan tulajdonságaiddal ismertethetnek meg, amelyekről korábban nem is tudtál, vagy egyszerűen csak nem gondoltad, hogy fontosak lehetnek a pályaválasztásban!


A pályaorientációs szakember egyik legfontosabb feladata, - ez különbözteti meg leginkább a tanácsadó pszichológustól vagy coachtól - hogy konkrét pályainformációval segíti a tájékozódásodat és a benned felmerült kérdések tisztázását. Vagyis a pályaorientációs szakembernek otthon kell lennie a továbbtanulás, a munkaerőpiac és a pályák világában is! Emellett fontos feladata az is, hogy megtanítson téged is eligazodni az információk tengerében!


De szeretnénk egyúttal az illúziókat is szerte foszlatni! Ahhoz, hogy a folyamat végére összeálljon benned egy kép a jövőbeli lehetőségeidről és arról, hogy milyen pálya illik hozzád leginkább, ahhoz neked is komoly munkát kell beletenned a folyamatba. A jó hír viszont az, hogy a döntésedet segítő pályaorientációs szakembertől végig olyan jellegű támogatásra számíthatsz, ami segít átgondolni és kizárni lehetőségeket. A végső cél pedig az, hogy meg tudd magadnak fogalmazni, mi áll az első, második, illetve harmadik helyen!


Hogy mikor érdemes elkezdeni foglalkozni a pályaválasztás kérdésével? Mivel a faktválasztás már elég sok mindent meghatároz, nem árt már 10. osztályban foglalkozni a témával. A tapasztalat az, hogy ha időben neki állsz és ehhez szakember segítségét is kéred, akkor biztosabb leszel a döntésedben! Ez pedig főként annak köszönhető, hogy jobban megismered saját magad, valamint hozzád illő lehetőségeket, így megfontoltabb és magabiztosabb döntést tudsz hozni a folyamat végén!