• Kiss Gergely

Hogy állj neki életed nagy döntésének?

Updated: Dec 11, 2019

A pályaválasztás az első, szinte beláthatatlanul komplex döntés az életünkben. Beláthatatlan, mert nem ismerjük pontosan, hogy mit hoz a jövő és mert nem tudhatjuk, hogy mi történne, ha máshogyan döntenénk. És komplex, mert elsőre úgy tűnik, hogy a saját célunkat sokféleképpen elérhetjük, ugyanakkor mire oda érünk, lehet, hogy már teljesen más lesz a helyzet munkaerőpiacon. Dönteni viszont mindenkinek kell! Ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést meg tudd hozni, összeírtuk, hogy szerintünk mik a legfontosabb kritériumok!

1. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a választásod megalapozott legyen, ami azt jelenti, neki kell gyürkőznöd és rengeteg információt kell összegyűjtened a világról és saját magadról! Ez idő és energia igényes elfoglaltság, ezért nem érdemes a gimnázium utolsó évére hagyni, ha nem akarsz már az érettségi időszak előtt stresszben lenni!


2. Szintén a legfontosabb feltételek közé tartozik, hogy találj legalább 2-3 olyan lehetőséget, ami ténylegesen illik is hozzád! Gyakori hiba, hogy a pályaválasztás lezárul rögtön az első jónak tűnő lehetőség megismerése után. Ezt ebben a formában viszont nem nevezhetjük pályaválasztási döntésnek! Ugyanakkor egy végig gondolt, megalapozott döntés plusz énerőt jelent az életben!


3. A sikeres pályaválasztási döntés további fontos feltétele az autonómia, vagyis, hogy önállóan kell saját döntésre jutnod! Hallgass meg másokat, de ne válassz valamit csak azért, mert egy számodra fontos vagy elismert személy, azt mondta, hogy ez jó lesz neked! A tapasztalat az, hogy ha valaki nem küzdi meg a pályaválasztási döntés krízisét, egy hosszan elnyúló és nehezen kezelhető válságos időszakot fog megélni, miközben a kortársak szárnyalnak azon a pályán, amit „kiküzdöttek maguknak”.


4. Az előző döntési szemponthoz kapcsolódik egy rendkívül fontos kritérium, ami olykor nagyon megnehezíti a dolgunkat: egyszerre kell figyelembe vennünk ész érveket és saját érzéseinket, igényeinket! Vagyis össze kell egyeztetni az intuitív részünkkel a tényeket, amiket tudunk magunkról, a pályákról és továbbtanulási lehetőségekről. Az intuíciónk súgja meg, hol fogjuk magunkat igazán jól érezni, milyen terület az, ami leginkább az igényeink szerint való!


5. Nem hiányozhat a legvégéről talán a legnehezebb dolog: légy aktív, vesd bele magad a folyamatba! Senki más nem fog ugyanis helyetted utána járni a dolgoknak! Nyomozd ki az interneten a legjobb információforrásokat, ugyanakkor ne elégedj meg azzal, amit a neten találtál! Fogalmazd meg kérdéseidet, amiket részben feltehetsz az általunk szervezett Pályaesten! Fontos, hogy juss el addig, hogy látsz magad előtt lehetőségeket, csak ezek mentén fogsz tudni ugyanis konkrét célokat megfogalmazni saját magad számára!


A pályaorientáció végső soron azért jött létre, hogy ne egyedül kelljen végig küzdened magad azon a krízisen, amit egy felnőtt pályamódosítónak sem könnyű végig járnia! A pályaorientációban jól használható eszközöket és módszereket kapsz ahhoz, hogy leküzd az akadályokat és egy felkészült szakember segítségével hozzájuthatsz olyan ismeretekhez saját magadról és különféle pályalehetőségekről, amelyek alapján meghozhatod életed első legfontosabb döntését!


>>> Szeretnék többet tudni a pályaorientációról!